Musik

Genrer:

Progressiv rock

Övrig Pop, Rock & diverse

Jazz

Folk & Worldmusic

Klassiskt

 

Jacques Loussier Trio

Jacques har spelat Bach på jazzvis sedan slutet av 50-talet, och  den första Play Bachskivan gavs ut 1960. Han har oftast verkat i trio-formatet.
Han har även skrivit lite musik själv, men mest har han ägnat sig åt tolkningar av klassiska mästare som Bach, Vivaldi, Händel, Mozart, Beethoven, Debussy, Ravel, Satie och Chopin.

Jag har Vivaldis fyra årstider, Gymnopedier och gnossienner av Satie och pianokonsert nr 20 och 23 av Mozart och "Baroque favourites" med Jacques Loussier trio. De är bra. Av dessa kanske jag föredrar Satie-skivan.

Men det jag framförallt uppskattar är hans Bach-tolkningar. Dels p g a Bachs fantastiska melodier, men också för att Jacques väljer ut de verkliga pärlorna ur Bachs produktion och för att han lyfter fram och förstärker svängigheten i Bachs verk.

Jag är beredd att säga att det bästa av dessa Bachtolkningar hör till min absoluta favoritmusik, alla kategorier.
Trots att jag hört det många gånger och under många år känns det som att jag fortsätter att bara tycka mer och mer om det.

Kanske allra mest tycker jag om albumet Six Masterpieces by J S Bach, som tyvärr inte tycks finnas utgivet på CD.
Det kan vara svårt att veta vad som är gammalt och nytt och nyutgivning av tidigare inspelningar eller nyinspelningar, eftersom han förutom skivorna Play Bach 1-5 från 60-talet har gett ut ett antal olika Play Bachskivor med olika tillnamn i titeln, och eftersom samma verk av Bach förekommer i flera inspelningar. Oftast rör det sig sannolikt om nya inspelningar.

I vissa fall kanske jag tycker bäst om versioner som finns på Play Bach 1-5, men på de nyare skivorna är det naturligtvis mycket bättre ljudkvalitet med en helt annan dynamik i ljudet. Särskilt tydligt märks det på trummorna i de nya inspelningarna, som på en del stycken på albumet "Toccata". Möjligen kan av en del uppfattas som för mycket modern "dunk" i musiken då.

Bland skivorna Play Bach 1-5 kan jag rekommendera särskilt nr 3 och nr 5. 
Toccata rekommenderas om man vill ha lite mer stöt i trummorna och basen.
The Very Best of Play Bach är en bra start på bekantskapen med Jacques Loussier Trio. Där finns mycket av bra stycken med bra arrangemang och bra ljudkvalitet. (Och skivan är 73 minuter, att jämföras med det gamla LP-formatet på Play Bach 1-5 på omkring en halvtimme per skiva.)

 

Play Bach no1
Play Bach no2
Play Bach 3
Play Bach 4
Play Bach 5
   
Vivaldi : The Four Seasons 1997
Satie: Gymnopédies Gnosiennes 1998
Toccata  2000
The Very Best of Play Bach  2000
Baroque Favorites 2001
Handel: Water Music & Royal Fireworks 2002
Mozart: Piano Concertos 20/23  2005
   
     

Till Anders Agetorps personliga hemsida