Stora affärsspelet
 

 
En gång i min ungdom, troligen 1975-1976, när jag var 12 år, gjorde jag ett spel tillsammans med mina kompisar Sten Andersen och Paul Persson.

Vi gillade att spela Finans, Nya Finans och Monopol.
Men vi ville ha något som liknade Finansspelen, men var större, mer omfattande, och med en lång rad med gator på slutet, så att man inte skulle komma undan att hamna på gator, där man fick betala hyra.


Troligen sommaren -76, i Stens trädgård, när vi hade kommit ganska långt med färgläggningen.

Vi ritade upp en spelplan på ett stort pappark, med blyertspennor. Vi tänkte successivt ut vad spelplanen skulle innehålla och vara upplagd. Vi tog vissa delar från gamla Finans, vissa från Nya Finans, kanske en aning inspiration från Monopol och lite från Nya Bondespelet (vi lade till skogar och gårdar).

Redan tidigt, innan allt var fastställt, spelade vi det på prov och justerade innehållet Vi skrev lagfartsbevis, händelsekort, aktier och obligationer för hand på pappkort. Utspritt under drygt ett års tid spelade vi, justerade och färglade spelplanen. Ibland var det Sten och jag, ibland Paul och jag som arbetade med det när vi träffades.

     

 

 

 
Nu i dataåldern, när jag hade tillgång till både skrivare och scanner fick jag tanken att snygga till det gamla spelet, att förverkliga min gamla dröm, som en sorts hyllning till mig själv och mina vänner som kreativa unga. Hade jag haft dessa möjligheter redan då, hade jag gjort aktier, obligationer och lagfartsbevis i datorn och skrivit ut dem snygga och prydliga.
NU hade jag möjligheten!

Det bör ha varit i mitten av 2000-talet som det hände, att jag även scannade in hela den gamla spelplanen, i 6 olika bitar, och pusslade sedan med möda ihop det i datorn till en hel bild. Där kunde jag sedan justera skador på spelplanen orsakade av silverfiskar.
Sedan kunde jag låta ett tryckeri trycka spelplanen, som jag skar i två delar och limmade på pappark så att det gick att vika spelplanen.

     
 

 
     
 

Jag gjorde en skräddarsydd låda att förvara alla tillbehören i.


Lagfartsbevis, Penninglotter, Nummerlotter, Aktier och försäkringar.

Jag scannade in några olika Eurosedlar som jag sedan förvrängde färger, storlek och valörer på
Även om de nya tillbehören var datortillverkade och fräscha, behöll jag den gamla spelplanen i stort sett i originalskick, för jag tycker att det är det som är det charmiga med spelet.
Jag hade naturligtvis kunnat göra en helt ny och bättre spelplan, men det var roligare att se det hela som en uppfräschning av det gamla spelet bara.
     

Stina, Joel och Carro spelar Stora Affärsspelet.
Marianna tittar på.

 


Spelet igång

Till Anders Agetorps personliga hemsida