Musik

Genrer:

Progressiv rock

Övrig Pop, Rock & diverse

Jazz

Folk & Worldmusic

Klassiskt

Postklassiskt, Ambient, New Age 

 

 

 

 

 

 

 

ANDERS AGETORP
 

Progressiv rock


 

Kanske kan detta sägas vara min favoritgenre.
Det var denna genre som öppnade mina ögon för musikens skattkammare 1976, och som dominerade min smak under ungdomsåren. Det mesta av den här musiken gjordes på 70-talet.

Det handlar om sofistikerad musik, ofta ganska avancerad i sin uppbyggnad, men även enkla melodier har sin plats. I många fall följer inte låtarna det klassiska vers-refräng-vers och stick- konceptet, utan en låt kan utvecklas vidare från ett tema till nya teman. Musiken är inte alltid så lättillgänglig, utan kan kräva en hel del av lyssnaren. Det kan krävas både aktivt lyssnande och många genomlyssningar av låtarna för att man skall riktigt förstå musiken och höra hur bra den är. Det kan vara en orsak till att genren idag inte säljer så mycket.


Ett av världens läckraste skivfodral!
 

Progressiv rock är bara ett av namnen på denna genre. Andra namn som används är Art Rock (Konstrock) och Symfonisk rock. De är kanske inte helt synonyma och progressiv är väl det bredaste begreppet som rymmer de andra, och därför lämpligast. En del Beskriver King Crimsons debutalbum "In The Court of The Crimson King" 1969 som starten på den progressiva rocken, eller kanske den symfoniska rocken.
Det är dock inte särskilt rättvist att påstå det. Beatles gjorde en del som kan sägas vara progressiv rock. "A Day In The Life" t ex.
Och Moody Blues och Procol Harum levererade musik som jag anser vara progressiv rock, åtminstone en del av den. Ibland kallas det för proto-prog, föregångare till den progressiva rocken.

I Sverige har progg-rock en annan betydelse än det internationella begreppet. Här står det snarare för vänstermusik, företrädesvis från början av 70-talet. Hoola Bandoola Band är väl kanske det mest kända exemplet. I vissa svenska proggband fanns kanske inslag av det som internationellt kallas prog rock, men det var inte allmänt. Kaipa var i första hand prog i engelsk bemärkelse, men platsar också i den svenska betydelsen på sina tidigaste skivor, då texterna var färgade av den i Sverige obligatoriska vänsterideologin.


Fodral målat av Roger Dean, en av de verkliga ikonerna bland fodraldesigners för progressiv rock.

I början och mitten av 70-talet var de progressiva rockgrupperna från England mycket framgångsrika: Pink Floyd, Genesis, Yes, Electric Light Orchestra och Supertramp (som i viss mån är progressiva också). De hörde till de mest köpta skivorna. Sedan minskade intresset för denna musikstil mot slutet av 70-talet. Om det berodde på att dessa grupper ändrade stil och blev mindre intressanta eller om folk bytte smak, eller om de som köpte progskivor tidigare slutade köpa skivor när de blev vuxna kan man fundera över.

Proggenren dog nästan ut på 80-talet. Det fanns dock de som älskade genren och vägrade låta den dö ut. Marillion och IQ är exempel på det fåtal band som bar vidare det progressiva arvet under 80-talet.
Inom Heavy metal på 80-talet fanns det inslag av progressiv rock, t ex i Iron Maiden, och det finns nu en hel genre inom hårdrocken som kallas prog metal.
Annars finns det faktiskt många band nu som är progressiva, utan att vara metal-band. De har dock väldigt liten publik, åtminstone här i Europa. I Japan kan sådana här "udda" genrer få en stor publik, då ett är ett folkrikt land med stor nyfikenhet på det europeiska.

Moderna progband är t ex The Flower Kings (den gamla Kaipa-gitarristens eget band), Spock's Beard, det återuppståndna Kaipa, Transatlantic, Simon says, Karmakanic och många fler. De har säkert en hel del att komma med, men de har inte lyckats fånga mitt intresse i samma grad som 70-talsprogen.
 

Grupper:

Genesis

Peter Gabriel

Yes

Pink Floyd

Jethro Tull

Emerson, Lake and Palmer

Camel

King Crimson

Focus

Steve Hackett

The Moody Blues

Procol Harum

Frank Zappa

Porcupine Tree

Kaipa

Renaissance

10cc

Premiata Forneria Marconi

Banco Del Mutuo Soccorso

The Flower Kings

Radiohead

U.K.

Anthony Phillips

Marillion

Gentle Giant

Jon & Vangelis

Barclay James Harvest

Magna Carta

IQ

Atomic Rooster

The Nice

Jeavestone

 

Mer om progressiv rock:
PROG ARCHIVES

 

Till Anders Agetorps personliga hemsida